Από την άλλη πλευρά, ο οι ποικιλίες Espresso εμφανίστηκαν όταν πρωτοεμφανίστηκε και ο καφές, αλλά μόλις στις αρχές του εικοστού αιώνα οι άνθρωποι άρχισαν να παρασκευάζουν το ρόφημα που είναι σήμερα γνωστό ως καφές Espresso.
Στην πραγματικότητα ο καφές Espresso πρωτοεμφανίστηκε στο Μιλάνο, στην Ιταλία στις αρχές του εικοστού αιώνα και αρχικά το ρόφημα ήταν χειροποίητο παρόλο που η διαδικασία παρασκευής του ήταν αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.
Για το λόγο αυτό εξάλλου κατασκευάστηκαν και οι πρώτες μηχανές Espresso.
Με τον καιρό οι μηχανές Espresso επικράτησαν στη διαδικασία παραγωγής και εμφανίστηκε μια νέα τάξη εργαζομένων χειριστών μηχανών Espresso (συνήθως νεαρής ηλικίας) που έβρισκε εργασία κυρίως σε μπαρ της εποχής.
Η πρώτη πραγματική μηχανή espresso ανήκει στην Ιταλία και στον μηχανικό LuigiBezzera.
Κατασκευάστηκε στο Μιλάνο το 1901 και ονομάστηκε TipoGigante, μάλιστα υπάρχει η φήμη πως o Bezzera την κατασκεύασε για να μειώσει το διάλλειμα των υπαλλήλων του και να αυξήσει τη παραγωγή του εργοστασίου του.
Ήταν μία πραγματικά πολύ όμορφη μηχανή σε σχήμα κολώνας και ήταν η μούσα για πολύ καιρό των μετέπειτα κατασκευαστών μηχανών espresso. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποιούσε μίξη ατμού με καυτό νερό σε μεγάλη πίεση.
Η μέθοδος ήταν καινοτόμα για την εποχή αλλά ο καφές έβγαινε πικρός και με τη γεύση του καμένου.
Αυτός όμως που έμελε να φτιάξει τον πρώτο πραγματικά καφέ espresso με τη γεύση και τη ποιότητα που τον ξέρουμε σήμερα ήταν ο Desiderio Pavoni το 1905. Κατασκεύαζε μηχανές βασισμένος στην ιδέα του Bezzera που είχε αγοράσει το 1903.
Ο Pavoni έφαγε το κεφάλι του να βρει γιατί ο καφές έβγαινε πικρός και καμένος στη γεύση, αλλά μετά οπό πολλούς πειραματισμούς κατέληξε στο συμπέρασμα που ισχύει μέχρι σήμερα, πως το καλύτερο αποτέλεσμα είναι στους 90,5ºC και στα 9 bar πίεσης νερού.
Η Pavoni έτσι γίνεται η φίρμα που θα κυριαρχήσει εκείνη την εποχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος espresso στα Ιταλικά σημαίνει άμεσο, γρήγορο και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται ο συγκεκριμένος καφές και όχι το είδος του!
Η γλώσσα σας είναι και το ισχυρότερο κριτήριο, εξάλλου στα καθαυτού καφέ espresso, πριν πιείτε τον καφέ σας σας σερβίρουν κάποιο ανθρακούχο νερό που βοηθάει να καθαρίσει η γλώσσα σας και η γεύση στο στόμα σας ώστε να μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα τα αρώματα που θα βγάλει ο espresso σα
Comments
Leave your comment